Hvis du har købt dig selv et DSLR (“Digital Single Lens Reflex”) / spejlrefleks, og efter at du har pakket det ud af boksen, bliver du skræmt af antallet af knapper og taster, og ved tykkelsen af manualen kan det være meget fristende at sætte manualen ned, flippe kameraet hen på ‘Auto’ og start med at skyde.

Selvom det er fint for nogle, kan det ikke vare længe, før du ønsker den kreative kontrol, der inspirerede dig til at købe en DSLR kamera i første omgang, men hvor begynder du?

Hvis du betragter dig selv som en nybegynder, der er usikker på, hvordan du får mest ud af dit spejlreflekskamera, er dette indlæg designet til dig. Det er meningen at være en simpel og en one-stop-sted, der hjælper dig med at tage kameraet af automatisk og tage kontrol over dit DSLR kamera. Det er ikke meningen at være en erstatning for din kamerahåndbog, så det vil ikke forklare hver sidste indstilling dybtgående, men dækker nok af det grundlæggende for at få dig i kontrol over dit kamera og give dig de vigtigste emner at gå tilbage til din manual for at læse mere om.

Forstå de vigtigste elementer

For at hjælpe dig med at forstå dit kamera bedre skal vi først takle det, som man kalder eksponeringstrekanten. eksponeringstrekanten er forholdet mellem 3 elementer: ISO, lukketid og blænde. Når du har forstået disse 3 elementer, får du en meget klarere forståelse af, hvordan dit kamera fungerer!

ISO

ISO er et mål for, hvor følsom sensoren lyser. Jo lavere ISO-nummer jo mere lys har du. Så hvis du skød udenfor på en solskinsdag, så ville du skyde med kameraet på en lav ISO-indstilling, sandsynligvis 100. Dette vil skabe et klart, skarpt billede. Hvis du arbejder indendørs i lavere lys, skal du justere din ISO for at give mere lys til sensoren. Mange af mine madbilleder, som jeg skyder om natten, skyder jeg på en 800 ISO for at kompensere for manglen på lys i rummet.

Husk, at hvert kamera er anderledes, og du skal øve med kameraet for at se, hvor dit kamera sødested er i forhold til ISO. En ISO på 800 er fint til min DSLR, men noget større begynder at blive kornet.

Når du justerer ISO, skal du altid huske, at en højere ISO kommer til en pris. Jo højere ISO, kornet bliver billedet. Jeg forsøger at skyde alle mine billeder på den laveste ISO mulige.

Lukketid

Lukkehastigheden er den tid, linsen er åben. Lukkehastigheden er, hvor hurtigt eller langsomt kameraet optager billedet. Jo langsommere lukkehastigheden jo mere lys kommer der til sensoren. Jo hurtigere lukketid, jo mindre lys kommer der til sensoren.

Lukkehastighed giver dig mulighed for at fryse enhver bevægelse i et billede (action shot) eller for at sløre enhver bevægelse i et billede (vandfald). Når jeg tager billeder af min datter til hendes fodboldkamp, ​​vil jeg fryse handlingen af ​​fodbolden midt i luften. Dette gøres ved at bruge en hurtig lukketid. Hvis jeg skyder et vandfald, og jeg vil have en sløret bevægelse, har jeg brug for mere lys for at komme til sensoren, så jeg vil sænke min lukkehastighed ned for at skabe den slørede effekt.

Husk, du kan holde dit spejlreflekskamera til noget, der falder over 1/50. Hvis du reducerer lukkertid under 1/50, skal du bruge et stativ til det billede, så det ikke vil være sløret. Dette kan variere meget fra kamera til kamera, så leg med dit nye spejlreflekskamera for at se, hvornår du skal bruge et stativ.

Blænde

Blænde er størrelsen af ​​åbningen i objektivet, når billedet er taget. Blænde måles i f-stop (f / 1,8, f / 2,8, f / 3,5, f / 4, f / 5,6, f / 6,3, f / 8, f / 11, f / 16, f / 22 …). Jo lavere tallet (f / 1.8) er jo større åbningen i objektivet eller jo mere lys der kommer til sensoren. Jo større tallet (f / 22) jo mindre åbningen i objektivet eller det mindre lys, der kommer til sensoren.

Blænden styrer, hvad der er i fokus i et billede. Nedenfor er et billede af 2 bobble-hoveder. Ja, det var lige hvad det kunne blive til. Billedet til venstre har et meget lavt blænde nummer, f / 2.8 eller en meget stor åbning i objektivet. Det har en meget lav dybdeskarphed. Bemærk, hvordan bobblehovedet til venstre er næppe mærkbart, fordi jeg har valgt at udviske det, så fokuset ligger på bobblehovedet til højre.
Nu har billedet til højre herfor en åbning f / 6.3 eller en mindre åbning. Bemærk hvordan bobblehovedet til venstre for det andet billede er lidt mere i fokus. Den har en lidt større dybdeskarphed. Da jeg øger f-stop nummeret, jo klarere bliver det. Husk at i begge disse billeder har jeg fokuseret på bobblehovedet til højre.

Blænde betyder meget.

Her er en video som beskiver de tre elementer rigtig godt:

Har du endnu ikke købt dig et nyt spejlreflekskamera, skal du ikke lede længere. På denne side, er der lavet en rigtig god oversigt over de bedste spejlreflekskamera i test her.

Mangler du i øvrigt mere information om hvordan du tager de perfekte billeder, er der lavet en rigtig god oversigt her.

Author

Write A Comment